bayar bil

Filed under: by: Kuih Tepung


kalo ada duit lebih lepas bayar bil bulan nih bole la beli keta ni.

lelaki aka suami, kalo boleh tolong la jgn jd gampang mcm ni

Filed under: by: Kuih Tepung

Scene 1

isteri : dikahwini setahun lepas, suka sama suka, syok sama syok, cinta sama cinta

tahun ni : diceraikan

suami : dah tak serasi, nak wat camne?

isteri : tgh mengandung tiga bulan


Scene 2

isteri : dikahwini 8 tahun lepas, suka sama suka, syok sama syok, cinta sama cinta

tahun ni : diceraikan

suami : lari ke luar negara, kahwin lain

isteri : tgh pantang 20 hari anak keempat




apa ke gampang lelaki2 jenis mcm ni?

Cikgu BM aku

Filed under: by: Kuih Tepung

ok sudah2 dgn TAG2 nih

dulu, aku ada seorag cikgu BM. dia ni badan besar, pompuan, muka mmg lah gerun, tp baik hati dan suka memperli2 aku yg comel nih. dlm kelas aku ada geng. 3 org. satu gemok, satu tinggi, satu comel (aku). subjek yg aku paling benci adalah prosa klasik melayu (aku rasa cikgu ojie pun benci nak ajar gamaknya hahahaha). tp subjek yg paling aku suka adalah tatabahasa nak nak tang bina ayat tuh...

so, satu hari cikgu tu suruh lah kitaorg buat ayat dr perkataan yg diberi. dan salah satu perkataannya adalah :

'madu'

dan ayat aku adalah :

Abu dilihat sedang bermadu kasih dengan aweknya Suria di tepi tasik itu.




dan komen cikgu :

Ayat yang tidak bermoral, sebagai seorang muslim ini tidak sepatutnya menjadi topik kamu!


aku : hahahahahahahaha


*sori cikgu, kadang2 kami mmg gatal

mengeTAG

Filed under: by: Kuih Tepung






WOW WOW WOW WOW!

ini sudah empat WOW!

aku sudah ditag (aku tak paham lah, adakah aku sudah menang atau pun baru dicalonkan?)

neway tenkiu very the much to life...errr tak tak i mean cik L.I.F.E pasai dialah yg mengeTAG aku mcm SmartTAG lajuuuuu je

'ANDA HENDAKLAH MENYEDIAKAN SATU UCAPAN BERANGAN"

ok aku kena prepare satu ucapan la plakkkk

ucapan aku :

Selamat sihat semua pelawat2 blog. memandangkan harga minyak yg semakin tinggi dan kini mula merundum di pasaran dunia, kabinet telah bersetuju untuk mengapungkan harga ikut harga dunia dan PTPTN pun sudah meng'down to earth' kan caj percent dia kepada satu (1) saje. Namun disebalik berita gembira ini masih terdapat lagi rakyat yang sengsara akibat minyak naik iaitu seperti cikgu2, pekerja di kompeni milik Jepun, pengambil gambar, pengExsekutif2, dan lain2 lagi. Jadi disini saya mencadangkan bloggers2 semua bersatu hati menentang kekerasan Russia terhadap Georgia, walopun watak Georgia mmg watak jahat dalam citer Gossip Girl. (tetapi yg lebih jahat adalah watak gadis Blair, mcm citer Blair Witch Project yg seram nak mampos last2 aku kena tipu mcm citer hantu tisu Yosh siol la!).
Dapat award ni sebanyak sedikit telah menenangkan dan mengembirakan hati saya, dan saya harap mana2 gadis yg nak ON CINTA dan sms ke 33658 hendaklah menyertakan sekali pay slip gaji, (yelah kot2 terdesak bole cover la kot...)

sekian, wasalam, tenkiu very much to all bloggers kerna tanpa anda sapalah Mael XPDC.

It should been done according to the following rules:
1. The winner may put the logo on his/her blog.
2. Put the link to the person you got the award from.
3. Nominate 5 blogs.
4. Put the link to the blog.
5. Leave a massage for your nominees



2. org yg bertanggunjawab mengeTAG aku adalah org ni

3. 5 blog yg aku cukup meyampah tp addict hari2 nak bukak adalah (oh aku harap ini adalah senarai yg masih belum kena TAG yo!) :

a. cikgu OJIE si hantu durian
b. cikgu praktikum S.YANAZ
c. kang kena penamporJEPONG sekali
d. ala comelnyee amal-aisya yg slim nih
e. helang terbang manhelang!

4. oh nama2 di atas semua ada link, sila klik ye...kalo tak dpt bukak sila klik disini

5. duh, kena leave message la plakkk...ok done!

WOW sungguh la penat nak hasilkan post nih, haihhhhh! (ulang ayat cik L.I.F.E)

sekali lagi saya ucapkan TENGKIU! kepada pembaca2 blog nih, anatawadaisukisukak! (yosh betul tak Jepung aku nih?) hohohohoho

falsafah

Filed under: by: Kuih Tepung

hari ini aku nak citer pasal falsafah. aku mmg peminat falsafah. aku ada byk buku pasal falsafah di umah. antaranya, falsafah Greek, falsafah Islam, falsampah Gila-Gila, Ujang, Gempak, dan sebagainya. filem pun aku hanya memilih filem-filem yang berunsur falsafah jugak seperti Ada Apa Dengan Cinta, Six Sense, Matrix, Romance X dan sebagainya. Lagu pun begitu, aku hanya dengar lagu-lagu yang berfalsafah seperti Enya, Metallica, Scorpion, dan Mael XPDC.

Maka, apabila selalu tidur lambat pasal banyak sgt pikir benda2 di dunia ni tentang falsafahnya aku tertonton satu cerita di TV3 mlm Ahad lalu, aku tak pasti tajuk citernye tp pasal kapal selam. dlm citer tu, ada kapten tua ni sudah tak sebulu sama kapten muda so dowang gaduh2 maka rampasan kuasa berlaku di dalam kapal selam tuh

namun, ada satu scene yang membuat aku tercipta falsafah di bawah....maka inilah falsafah hidup aku yang baru :


"I'D RATHER DIE FOLLOWING THE RULE(S), THAN BEING ALIVE BREAKING ONE"


wow!

lelaki KL kesepian?

Filed under: by: Kuih Tepung

td aku baru dapat satu info bes

bos aku mau kasi saguhati separuh gaji bulan ni

YAY!

ok ok enuff.

bercakap pasal awek...hehhehehe ni satu topik bes. ada org ckp susah bgt nak dpt awek skrg. pasal :

1) tastebud yg tinggi
2) maintenance yg tinggi
3) memilih, org kurang hensem dan kurang kredit kad NO NO NO NO
4) apa, takde keta? lagilahhhhh.....
5) lelaki melayu yg terlalu mellow
6) takut diMADUkan
7) perghhh takde yg virgin
8) hmmm aku yg kerja yg tak bes dan glam

ok adakah benda2 ini betul dan truthful? atau hanya mitos mcm i wanna see the truth ala X-Files?

ok mehla jdkan aku bahan kajian dan satu hipotesis.

1) tastebud yg tinggi
hmmm awek2 yg bercintun sama aku taklah tastebud yg tinggi, tp kalo setakat mintak banje kat starbuck atau secret resipi tuh bole la cover. tak pernah tercross over awek yg mintak banje kat hilton plak...so this is a myth


2) maintenance yg tinggi
awek2 tu juga senang nak jaga, cuma sesekali mintak perfume mahal time bufday itu bisa diatur...ok this is a myth too


3) memilih, org kurang hensem dan kurang kredit kad NO NO NO NO
woooo kalo kalian tgk muka aku kalian mesti hentak kepala kat dinding...hehe kredit kad? no i only got debit card hihihihi...again this is a myth


4) apa, takde keta? lagilahhhhh.....
ok, ada satu awek tu, aku tak sukses mau pikat dia, pasal dia fly away bersama membe aku yg berketa kancil 660cc. aku plak layan komuter n LRT je....ok this is true


5) lelaki melayu yg terlalu mellow
err awek2 yg pernah bercintun mmg ckp aku super romantik. and dowang suke plak. kuikuikui...tp aku tak la mellow bersajak majak...cuma suka bg dowang surprise...dan surprise terbaik adalah apabila aku clashkan sowang gadis pada harijadinya WOW!....ok this is true

6) takut diMADUkan
well, ko tak kawin lg sama dia, mana tau ko mau dimadukan? hihi but basically jantan2 kat KL ni miskin2. jgn takut, nak bercinta dua pun bole bangkrap, nak kawen dua? hah lawak je laaa...this is a myth

7) perghhh takde yg virgin
hmmm mengikut perkembangan berita2 di malaysia dan di blog2 juga menampakkan satu trend bahawa Durex dan 24 merupakan satu perkataan yg tidak lg abnormal. So byk dah tak kisah, dan ini mengarah kepada kehancuran umat...hhuhuhu...... this is true

8) hmmm aku yg kerja yg tak bes dan glam
ini tak applicable pada aku pasal keja aku mmg bes dan glam. tp pada kengkawan lain aku nampak pompuan keliling pinggang je walopun seorang operator di kilang2....so this is a myth

so melihat kepada catatan di atas hipotesis aku nampaknya tak meyakinkan, 3 out of 5 adalah benar. jadi adakah ini menunjukkan lelaki2 KL kesepian?

gossip girl

Filed under: by: Kuih Tepung

Blair + Chuck + Prince = true gengster

Serena rock

Dan loser

Georgia oppurtunist

WOW!

the three stick together and saved Serena from hell. Dan found her in Blair's and done with it (it is such a loser scene for Dan...lame!). In the elevator Georgia (or Sarah as Dan knows) called up and asked did he found Serena. He said yes. G asked D to meet in the park, and they met. (Dan dan dan....wat r u doing faker...G is the enemy)

Chuck slept wif Blair several times in limo, and Serena slept wif Prince during he dated Blair, duh crossing each other....

G wif D went to D's dad concert. Vanessa told P, and P let B knows. Again, Blair + Chuck + Prince = true gengster. G going to dead! Yehaaa this is rawk yo!

but before that B told S's mom her secret. S mom help S to confess and let go the secret. Everythings done! Great! S tried to find D but to know that D wif G. OH MY GOD! THIS CRAZY yo!

D are lame lame lame. G seduced and lied to his face but still he went away wif D?

tonite, the big loser issssssssssssss DANNNNNNNN!!!


xoxo gossip girl

YAY!

Filed under: by: Kuih Tepung

ini adalah snipsets pada siri mari business1 :

bulan depan nak kena hidup roadtax dan insuran keta. MAMPOS! hmmm aku mula bukak buku 555 cari sapa utang aku. YAY! ada satu klien belum bayar...ini sungguh bes!

aku cari2 no hp dia dlm hp aku. DEM! ilang sudah, oooo pasal no dia dlm hp lama. aku baru je dpt hp baru ada org kasi hihihihi. so bukak balik hp lama copy semua no. hmmm sudah ada!

esoknya, aku terpikir2 nak tepon ke tak nak, nak tepon ke tak nak...well tau je la org kita ni biler bab hutang ada sikit malu2 nak mintak balik kannnn. NAMUN lepas 3 hari, tetiba hp aku berdering.
WOW klien sudah tepon!

klien R : errrr u kat mana
saya : umah la
klien R : project kita sudah siap, next week i bayar u
saya : YAY!
klien R : ujung bulan ni u free?
saya : nape?
klien R : mau ikut pg bercuti?
saya : errrr....free ke? ditanggung ke?
klien R : yup
saya : YAY!

sekian tima kasih

moral : jgn berlengah lg, pg daftar perniagaan anda!

siri mari business 1

Filed under: by: Kuih Tepung

walopon aku bekerja jd kuli org kat opis faker nih (gaji ok, skrin komputer pun terlindung leh main internet hari2), tp sebenarnya aku ada satu business. dan business ni nak jd dua dah.

business pertama (kita panggil business X lah) aku lancarkan taun lepas, dan kini dah setaun on the road berjaya menstabilkan kedudukan kewangan aku bile tibanya masa terdesak.

business kedua pulak (business Y) akan dilancarkan bulan depan dan tgh in progress dan aku percaya mampu manjadikan aku jutawan. nnt bile muka aku keluar majalah korang tau lah. hahahaha dan aku akan tetap tak akan bgtau akulah pemilik blog gampang nih.

korang percaya tak kedua-dua busines ni hanya bermodalkan idea dari pala hotak aku je? kikiki mula2 rmai tak caya, tp biler aku citer tetap dowang tak caya, tp bile aku tunjuk profit business yg riban-riban tuh baru dowang percaya.

korang pun boleh business. camne? meh aku ajar cara paling simple. TAPI INGAT KORANG KENA OPEN MINDED PENGSAN TAU

1) pikir satu benda yang korang paling suka dlm hidup korang.
(macam aku suka melukis).

2) dah ada benda tuh? ok pastu korang pikir plak apakah BENDA HIKMAT tu mampu dijual secara mass market atau besar-besaran.
(mcm aku melukis kalo buat painting mampus susah nak jual kan? so cara terbaik buat lukisan praktikal dan org sanggup bayar untuk pkai, dlm kes aku nih lukisan senibina atau architecture)

3) kalo korang nak buat jualan, pikirkan SAPAKAH PEMBELI UTAMA?
(mcm aku of coz la org yg nak bina umah atau bangunan, tp business aku ada specific target audience iaitu org2 yg nak buat renovation saje)

4) jika nak buat jualan, pikirkan APAKAH ALAT UTAMA UNTUK MENGHASILKAN PRODUK korang?
(mcm aku hanya perlukan komputer, printer, dan buku-buku idea saje. so bajet kecik giler)

5) dah ada semua diatas? ok sekarang korang pg pejabat daftar perniagaan dan letak la nama kompeni korang ikut suka. TARA, SATU BUSINESS DAH TERHASIL!


nampak mcm gampang kan? tapi itulah step yg aku buat utk kedua-dua business aku yg dari RM 0.00 kini mampu bg aku RM**,*** dalam masa setaun je.

nnt kita sambung lagi detail, ada soalan?

Regards

Kuih
CEO of X and Y

siri kejam 1

Filed under: by: Kuih Tepung

ok kali ini aku nak berEMO sikit. ini pasal satu perempuan yg sudah kasi aku sakit hati. disebabkan terlalunya sakit hati aku telah menulis surat utk dia. dan disini aku terbitkan surat tersebut utk tatapan umum. huh!


dear ****,

nampak gayanya all my call u dah tak jawab....i dunno why, maybe u dah tak nak kawan ngan i..or maybe u dah boring ngan i...or maybe u dah puas main2 kan i? whatever it is....i'm so disapointed.

actualy....it is not only kecewa..but i'm also started to feel anger....half to u, and half to myself.

i dunno what ur thinking of me...a guy who relly u can fool around agaknye...but the weird thing is, i actually allow myself to be hurt by u. from the moment u did hurt me last time i tot i wont let it happened again...but then somehow i dare to take a risk to be hurt again...and now it is happening!

kalo girl lain i dah tak kisah langsung.....tapi dgn u i just let it be. since the last time we met is during the ***** *** concert (if u did remember). dah sebulan gamaknye i tak dgr khabar berita dr u.

sebenarnya i pun dah totally tak faham, apa yang sebenarnye berlaku sekarang ni...suddenly u avoiding me....oh, maybe u dah ada bfren baru?

this is not fair to me ****...TOTALLY NOT FAIR! kalo caring i yang berikan selama ni dekat u is no meaning, at least bagitau je la...."*** i dont want u to be my fren anymore!" kan senang? cakap bahasa melayu pun bole gak. tapi u tetiba je senyap ni tak jawab my call, sms pun tak...it just so confusing ****. CONFUSED!

u tau kan how i felt on u..how deep my love on u...how i dont care the world when i'm with u....ah,i tak kisah how cliche it is..yg penting thats how i felt on u ****.

i will always remember the first time i saw u....

i rasa kecewa, rasa marah, geram, benci, sayang, rindu....only on u. u r the only girl who could make feel all that at the same time....mcm sekarang ni lah. memang i tgh marah and benci sgt dgn u...but at the sme time i betul2 rindu kan u..rindu all the breakfast, lunches, evening tea, dinners, suppers, that we have last time. it is such a great time to spend a day with u.

tp sekarang u menyepi...apa yg i dah buat salah spai u dah tak jwb my call? or maybe takde salah apa2 pun cuma u nak bg sign dekat i jgn kacau u lg...

u tau tak ****...i'm a person who believe in love....kasih dan sayang. i tak percaya kemewahan dunia ni mampu give that thing...thats why i'm still looking forward to see u...to share my feeling with u....to share everything i could feel and get with u....to have somebody to talk to when i'm happy or down....to have somebody to share with the ideas of life or even in my architecture design...to share a proud moment...to share everythings la...but then....ahhhh,i'm so down now since u LEFT me after the ***** *** concert.

the worst thing is....the feeling of disapointment tu i felt on the 2nd day of new year!
how could u ****....

tak tergambar sebenarnye perasaaan i sekarang ni..kalo bole meletup dah lama meletup gamaknye..tp i sabar je...sebab i tot u tak tergamak nak wat mcm ni. tp tula...Tuhan jdkan manusia ni pelbagai ragam....meriah sedikit hidup ni....kalo suma baik je tak syok la pulak. maybe God created u in such a way, to came into my life in a blink...and dissapear in blink. but in between the space and time, i did have great moment ever in my life. U did give me such a great memories to be remember. GREAT MEMORIES and i really mean it.

i pun tak faham kekadng tu why i should felt this way. u bukan pun girlfren i...apatah lg nak dipanggil kekasih...tp tula kan...i ni tak hipokrit..i say what i felt..

****, maybe bila u baca ni u didnt feel anything. just seorang lg lelaki yg dok merapik...atau maybe u did feel something inside ur heart. i dunno,i bukan bole baca hati u....tp i believe at least something did move in ur heart.

one of my closest friend told me at mamak stall one night, "....sebelum ko berjalan lg jauh, toleh ke belakang sekejap kalo ko still percaya dia mmg sesuai utk jiwa ko........kita perlukan sesuatu utk percaya dlm hidup ni,teruskan percaya." and he really mean it.

and from that day on....i believe in myself that i need to believe in this feeling of mine...

sekian

***

hahahahaha mcm gampang!

AUW!

Filed under: by: Kuih Tepung

auw!

ketika aku sedang menulis ini, aku di dalam keadaan sedang hendak menyiapkan senarai lagu-lagu aku yang akan diterbitkan tidak lama lagi. senarainya agak panjang dan hendak menyenarai pendekkan amatlah memeritkan. semuanya sedap didengar dan amat mengasyikkan, namun keadaan pasaran juga harus diambil kira. ah peritnya. komposisi lagu yang dibentuk kadang-kadang terlalu berseni dan menyebabkan rakan-rakan dan saudara terdekat pun tak paham bila aku bagi mereka dengar. setiap kritikan aku ambil untuk memperbaiki mana yang perlu. namun, seperti setiap seniman pernah berkata, "your touch is just YOUR touch" maka setiap lagu mestilah terdapat unsur-unsur dan elemen-elemen yang sama.

menerbitkan setiap karya aku sendiri merupakan cita-cita aku sejak kecil. menjadi seorang arkitek memberikan aku ruang untuk menerbitkan apa yang aku lakarkan menjadi sebuah arca berfungsi yang cukup besar dan gagah. apa yang aku impikan kini telah menjadi kenyataan dan aku bersyukur pada Tuhan kerana memakbulkan setiap permintaan aku. nama aku pernah terpampang didada majalah arkitek malaysia dan hasil kerja aku kini menjadi analisa pelajar-pelajar jurusan binaan. memang menarik dan kini aku mula ke arah penghasilan karya seterusnya iaitu muzik.

aku pernah memiliki kugiran pada usia remaja dan seperti biasa kugiran tersebut tak pun bertahan lama bila masing-masing mula memasuki alam pekerjaan. aku tetap meminati Metallica dan Cranberries dan Coldplay. Tetapi bila aku cipta lagu ianya akan jadi macam Enya atau P.Diddy atau Kitaro (memang kawan-kawan aku cakap muzik aku macam Kitaro walhal aku tak pernah ada koleksi beliau, Metallica banyaklah, koleksi sempurna lagi!)

kini aku mencipta lagu secara solo. 20 tahun mencipta menjadikan lagu aku begitulah peliknya. aku tetap mengidolakan karya Too Phat dan M.Nasir dan gabungan mereka untuk single terbaru Malique Too Phat amat mengagumkan aku. bila aku cipta lagu aku rasa bebas dan karya itu menjadi satu hasil seni. tapi bila aku pergi kerja ianya amat membosankan. aku tengah mengumpul dana untuk melalui hidup selama setahun tanpa kerja di pejabat orang lain. hmmm kerja nak simpan duit ni pun satu kerja yang sukar juga, ditambah pula komitmen yang besar. well, you do what you need to do!