insaflah wahai umat....

Filed under: by: Kuih Tepung

smlm aku bebuka kat luar, mkn ramai2 ngan kengkawan.

seblum kuar, masa aku nak kunci pintu, dia wat hal plak. kunci pintu aku nih jenis lama, dah nak masuk 15 tahun tak pernah tukar, so seminggu ni dia susah giler nak kunci, ketat nak mampos, dah 3 batang kunci patah....

so smlm masa nak kunci...zrappp patah lg satu kunci....kunci ori plak tuhhh!! tinggal satu batang lg kunci duplicate. nampak gaya mmg kena duplicate lg nihhhh haihhhhh! tp sebelum bla aku periksa pintu...mmg terkunci rapat

so masa lepas buke aku pun cari la kedai2 yg ada tempat duplicate kunci...punyalah hampeh satu pun tarak! yelah tokey kunci mana nak bukak kedai mlm2

then bile balik, spai umah, aku pun nak bukak la pintu...disebabkan kunci aku tinggal last sebatang ni so ianya dah jd talian nyawa la...so kena la bukak hati2, tp bile bukak perlahan mmg tak leh la!

dah 5 minit aku kat luar rumah ni!!!!


10 kali aku try tak leh, aku terpaksa guna last resort = TERAJANG PINTU

sebelum aku terajang, aku pun tolak2 la pintu tu kuat2 dalam 5-6 kali, nampak gaya ada can kopak ni (dah mcm perompak plak aku memalam bute tuh)


so aku pun kira la,

1.....2.....3.......

dan-dan aku nak terajang......PAP!


pintu terbukak ngan sendirinya.......


huhuhuhuhuhuhu.....huhuhuhuhu <--------penuh insaf di bulan Ramadhan



p/s - Tuhan tu Maha Kuasa

selamba je

Filed under: by: Kuih Tepung

pg td terbangun lambat utk sahur

makan2 pastu sambung tdo blk

pastu bngun, mandi2, pg keje

nak spai opis, kat car park, aku terasa ada sesuatu yg penting aku terlupa buat

niat pose? dah....

sahur? dah....

dompet tinggal? ada....

beg tinggal? ada......

pastu lepas baeknye aku parking, baru aku teringat


pagi td kain pelikat aku basah lencun, aku mimpi.....apakah?



ah!!! aku terlupa mandi wajib!



takpe2, ustaz yoshz ckp pose tak batal....tp camne aku nak semayang?



so, kengkawan, agak2 kat mana aku mandi wajib?

a) balik umah mandi, (1/2 jam perjalanan balik tuuuuu)
b) mandi kat masjid
c) mandi kat toilet opis kat sinki


huhuhuhuhuhuhu

Don Corleone

Filed under: by: Kuih Tepung

skrg aku ada hobi pelik, kalo aku spai umah kol 6.30 ptg ada 45 minit lg nak buka aku akan pasang DVD Godfather part 1 spai 3 layan sikit2 walhal aku dah khatam 3 kali. apa yg besnye citer Godfather ni bukan sgt pasal gengsterism dowang, tp hubungan kekeluargaan yg rapat antara mak, bapak, adik beradik, dan sedara mara.

pastu aku penah dgr pepatah, "Strong man look up for himself, but stronger man look up for others"

jadi cite Godfather ni mmg membawa maksud begitulah, sebelum aku bersiap2 nak ke Muara Klang mkn mlm seafood pastu main teka2 harga plak bile nak bayor.

dan org yg paling tepat teka adalah org yg pilih ikan2 sotong2 udang2 td...perghhh punyalah dekat tu dia tekaaaaa <------- entri selingan pasal aku tak tepat teka cisss!!

Persoalan yg salu bermain di pikiran aku adalah sejauh mana kita sanggup berkorban untuk keluarga kita?

a) Habiskan duit2 dlm bank membantu tapi bila turn kita sendiri takde sapa yg sanggup
b) Habiskan masa melayan kerenah mereka
c) Habiskan tenaga membantu dan akhirnya dowang gak yg happy... kita sendiri keletihan

kadang2 hidup ni konpius gak....

pedajal

Filed under: by: Kuih Tepung

ish ish bulan bulan pose ni pun ada org nak pedajal aku....ish ish...aku doakan orang tu mendapat pengajaran setelah mengambil hak2 aku...Amin

belacan sungguh!

Filed under: by: Kuih Tepung

ahh penat2. dah renew insurance road tax, dah dpt rebet rm625 itu menyeronokkan aku. lalu sebelum masuk keta aku ternampak sebuah gerai makan.

jeng jeng jeng!

disebabkan naluri kuat mkn aku ni terlalu gengster, maka aku pun ngan selambanya singgah sebentar di gerai itu...nyam nyam nyam!

usha2 lauk2 yg bes...errr biasa2 je. aku sukakan makanan yg esotik, kalo erotik lg bes! usha punya usha, bau punya bau, last2 jumpa sesuatu yg agak pelik.

cendawan goreng

aku tak pernah mkn menda ni. ok la, kita try sekali la! ala bukan pengsan pun....

"bang bungkus cendawan ni rm2"

abg tu pun bungkus la, sambil muka dia usha2 aku igt tak pose nak balik umah mkn. hoi aku nak buat bekal buka pose la!

"err...tak cukup la, tambah singgit lg bang" pinta aku yg tunduk pada nafsu serakah.

kalo mkn menda2 goreng ni ada cecah2 sos ke lg bes! tetiba aku ternampak belacan. WOW! cecah belacan lg WOW!

"bang bungkus belacan ni ye skit"

siap bungkus, nak bayor plak.

aku bg rm10.

abg return rm6.

aik? bukan aku mintak cendawan rm3 ke?

"bang, ni rm6. cendawan saya rm3"

abg tu jawab..."ye la belacan ko tu singgit..."




korang penah tak mkn kat gerai belacan dia kira rm1?

belacan sungguh!

Sonoknya

Filed under: by: Kuih Tepung

td pg CIMB (bank lg....apa kejadahnya hidup aku ni penuh dgn lawatan2 ke bank?)

tanya mamat hensem kat kaunter pertanyaan,

"bang, nak idup insurance roadtax katner?"

"adik kuar balik pintu kanan tingkat 2"

hehehehe dia panggil aku adik, kiut tak aku?

naik atas tingkat 2

amik no, tunggu, tunggu, tunggu. sib baik awek kaunter cun, mata cokelat mcm Cameroon Diaz, tp body mcm Ojie..(muahahahahaha jgn mare jie..)

ting tong, no aku dipanggil

kak, nak idup insuran road tax bape ye?


akak pun wat2 sibuk depan komputer, 5 minit kemudian...

RM900

hooooooo byknye duitttttttt, aku terkebil2 pikir mana nak korek...takkan nak korek kat Lily? tak standard la camni!

hmmm puas aku lama memikir, last2...YAHUUU!

aku terloncat puas!

RM900 - RM630 (rebet minyak) = RM270 jeeee

tq kerajaan tq, tq sebab banje saye idup kat insuran road tax!

tq tq heeeeeeee

magic

Filed under: by: Kuih Tepung

semalam pg bank, cucuk ATM, selepas a few seconds WOW beriban-riban di tangan aku, nak masuk poket pun susah.

dah masuk dlm wallet, punyalah bangga, wallet tebal pasal penuh duit tuuuuu


on the way balik...


singgah CIMB jap,

pastu Public Bank,

wat corner sikit, masuk simpang singgah Hong Leong Bank plak,

pastu lalu depan TMnet masuk jap,

wat lompat katak skit, terus lap MAXIS

pastu wat U-Turn terus hit Maybank,

ohhhh penatnya....balik naik opis balik. dah la pose. kalo tak bole gak singgah mamak oder CENDOL SATU! pastu dlm kepenatan tu kuarkan wallet, nak tgk duit yg berkepuk td

tetapi

tetiba je duit dah hilang.... semua jd kertas! semua jd resit2! APAKAH? MANAKAH?


magickan aku? terer tak aku tukarkan duit2 td jd kertas2 yg bertaburan dlm wallet nih...haaa

hanya ahli magis tahap dewataraya je mampu buat mcm yg aku buat

ha korang bile lagi? DUE DATE dah sampai tuuuuuu



huhuhuhuhuhuhu

marilah bercuti cuti!

Filed under: by: Kuih Tepung

perghhhh lama giler wa cuti...WOW!

dpt plak pg 5 star resort, spai beg2 aku yg berlambak dr bilik pun dowang siap angkat kan bawak pg lobi masa nak check out! hahahaha

ok

so arini masuk keje balik...

dem